start / Näin saat täydellisen nurmikon

Näin saat täydellisen nurmikon

Näin saat täydellisen nurmikon

Oppaat

Pitkän talven jälkeen nurmikko voi näyttää hieman kärsineeltä. Ravinnepuutos ja sammal ovat tavallisimmat ongelmat. Nurmikon hoito kannattaa aloittaa ajoissa ja oikealla tavalla. Tälle sivulle olemme luetelleet muutaman asian, joita kannattaa tehdä saadakseen kauniin ja hyvinvoivan nurmikon.

1. Lannoitus

Nurmikko tarvitsee ravintoa. Aloita lannoitus heti lumen sulamisen jälkeen, kun nurmikko alkaa hieman vihertämään (maalis-huhtikuussa). Kannattaa valita lannoite, jolla on pitkäaikainen vaikutus. Vältä keinotekoisia lannoitteita, niissä on liikaa typpeä. Typen ansiosta ruoho kasvaa nopeasti, mutta nurmikosta ei tule yhtä tuuhea ja kestävä kuin pitkävaikutteisen lannoitteen kanssa.

Lannoita vähintään kolme kertaa kauden aikana; mieluiten vähän ja usein, kuin paljon ja harvoin. Tällä tavoin nurmikko kasvaa sopivaan tahtiin ja siitä tulee hyvinvoiva ja kaunis.

Nurmiseokset ja lannoitteet löydät täältä

2. Ehkäise sammaleen syntyä

Yleisin syy sammaleen syntyyn on ravinnon puute. Varjoinen paikka ja maaperän happamuus ovat myös suuri syy, miksi sammal ottaa vallan. Lannoittaminen antaa ravintoa ja nostaa maaperän pH-arvoa. Sammaleesta pääset eroon käyttämällä esim. sammaleenrepijää/-poistajaa.

Nurmikonilmaajat ja sammaleenrepijät löydät täältä

3. Leikkuu

Mitä useammin leikkaat nurmikkoa, sitä kauniimpi siitä tulee. Nurmikko tulisi leikata 1-2 kertaa viikossa kasvukauden aikana. Jos ruohonleikkuu ei ole lempipuuhaasi, kannattaa  harkita robottiruohonleikkurin hankkimista. Sen hyviä puolia ovat mm. että se leikkaa nurmikkoa usein ja vaihtelevasti eri suunnista. Tämän lisäksi ruohosilppu jää maahan ja toimii luonnollisena lannoitteena. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse lisätä niin paljon ravinteita, ja pitkällä aikavälillä saat terveemmän, vihreämmän ja tiheän nurmikon.

Robottiruohonleikkurit löydät täältä

4. Kastelu

Vastakylvettyä nurmikkoa kastellaan usein ja vähän kerrallaan, kun taas vanhaa nurmikkoa harvemmin, mutta reilummin. Tärkeää on, että kastelet nurmikkoa tarpeen mukaan, sillä jatkuvasti märkä nurmikko edistää tuholaisten ja sammaleen syntyä. Automaattista kastelujärjestelmää käyttäessä, sinun ei tarvitse miettiä näitä asioita!

Kaiken kasteluun löydät täältä

Samankaltaisia artikkeleita