Säästä sähköä, lämmitä puilla - listasimme edut
Säästä sähköä, lämmitä puilla - listasimme edut
Oppaat
Puulla lämmittäminen on halpaa
Puulla lämmittäminen on epäilemättä halvin tapa lämmittää talo. Riippumatta siitä, omistatko omaa metsää, otatko puut omasta puutarhasta tai ostatko sitä, se on suhteellisen halpaa verrattuna pellettiin, öljyyn tai suoraan sähköön.
Voiko polttopuiden suhteen tulla omavaraiseksi?
Kyllä voi! Yleensä keskivertotalo tarvitsee suhteellisen pienen metsäalueen ollakseen omavarainen polttopuiden suhteen talvi toisensa jälkeen. Varmista, että metsäsi kasvaa hyvin istuttamalla taimia, harventamalla tarvittaessa ja hyödyntämällä olemassa olevaa puuta. Useimmat puulämmitteiset kamiinat, takat ja kattilat ovat nykyään hyvin energiatehokkaita, ja niiden lämmittämiseen tarvitaan hyvin vähän puupolttoainetta verrattuna aiempaan.
Puulämmitteinen lämmönlähde on ekologinen valinta
Puulämmitteinen lämmönlähde ei vaadi suurta taloudellista investointia tai jatkuvaa, kallista huoltoa, toisin kuin monet muut lämmönlähteet. Asennuksen jälkeen tarvitaan vain ammattilaisen nuohous pari kertaa vuodessa. Jos huolehdit tästä säännöllisesti, lämmönlähteesi on kestävä valinta vuosiksi eteenpäin.
Uusiutuva ja ilmastoneutraali
Ilmastoälykäs ajattelu ja uusiutuvien luonnonvarojen käyttö aina kun se on mahdollista läpäisee koko nyky-yhteiskunnan, ja meidän kaikkien on ajateltava sitä. Metsä on uusiutuva luonnonvara, ja hakkuista huolimatta puuvaranto kasvaa koko ajan. Usein myös puun kuljettamisesta syntyvät kustannukset ovat alhaisia, joten puun käyttämisellä lämmönlähteenä on pieni hiilijalanjälki.
Sähkökatkokset
Äkillisellä sähkökatkolla keskellä talvea voi olla tuhoisia seurauksia niille, joilla ei ole mahdollisuutta lämmittää kotiaan ilman sähköä. Samalla kun kamiina tai takka lämmittää taloa, mahdollistavat ne myös ruuanlaiton, ainakin jossain määrin.
Käytä tuhkaa lannoitteena
Tiesitkö että tuhka on hyvä lannoite? Lehtipuiden tuhka sisältää kalsiumia ja kaliumia, jotka ovat erityisen tärkeitä hedelmäpuille ja puuvartisille kasveille. Levitä tuhka aikaisin keväällä juuri ennen lumen sulamista niin tuhka tunkeutuu maaperään, josta se antaa suurimman hyödyn. Muista kuitenkin antaa tuhkan jäähtyä ensin!
Lue myös artikkelimme Polttopuut - päivän työ, kahden vuoden polttopuut ja Älä missaa näitä metsäsovelluksia
Katso laaja valikoimamme Puunkäsittely ja polttopuut